Menü
< Műsorok

Látószög

Műsorvezető: Nagy Jázmin

Törökország
Adásban: 2015-12-17 18:00
Vendég: Egeresi Zoltán
A ma műsorban Törökország lesz a téma. Beszélgető partnerem Egeresi Zoltán a Corvinus egyetem oktatója. Terítéken lesz a Török-Orosz kapcsolatok alakulása, a kurdok helyzete illetve Törökország EU-s csatlakozási szándéka és ezen belül a migrációs válságban való együttműködés.
Egyiptom
Adásban: 2015-12-10 18:00
Vendég: Dr. Csicsmann László, Dr. Tüske László
A ma műsorban Egyiptom és az egyiptomi választások lesz a téma. Elsőként Dr. Csicsmann Lászlót a Corvinus Egyetem adjunktusát kérdezem az arab tavaszt, más néven jázminos forradalmat követő időszakról. Majd Dr. Tüske László professzort a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, Egyiptom világpolitikai szerepéről.
Szaud-Arábia
Adásban: 2015-12-03 18:00
Vendég: Szalai Máté, Dr. Sárközy Miklós, Dr. Daher Rashed
A mai műsorban Szaúd-Arábiával fogunk foglalkozni. Első beszélgetőpartnerem Szalai Máté a külügyi és külgazdasági intézet munkatársa, vele átbeszéljük Szaúd-Arábia befolyását, hatását az olajár alakulására, illetve a szaúdi gazdaságot. Ezután Dr. Sárközy Miklós professzorurat kérdezem a Károli Gáspár Református Egyetem professzorát, arról, hogy milyen szerepet tölt be Szaúd-Arábia a Közel-Keleten. És végül egy érdekesség: itt lesz Dr. Daher Rashed, az ELTE, BTK Sémi Filológiai és Arab Tanszék adjunktusa, nála a Szaúd-Arábiában fennálló vallási ellentétek és Mekka lesz a beszélgetés tárgya.
Anglia
Adásban: 2015-11-26 18:00
Franciaország, terrortámadás
Adásban: 2015-11-19 18:00
Lengyelország
Adásban: 2015-11-12 18:00
Vendég: Lagzi Gábor, Novák Tamás
A ma műsorban Lengyelország és a Lengyel választások lesz a téma. Elsőként Lagzi Gábort a veszprémi Pannon Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusát, Lengyelország szakértőt kérdezem belpolitikai ügyekkel kapcsolatban. Majd Novák Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia, Világgazdasági Intézetének, főmunkatársát, természetesen gazdasági ügyekben.
2015.11.05
Adásban: 2015-11-05 18:00
Vendég: Dr. Gazdag Ferenc
Biztonságpolitika, nemzetbiztonsági kérdések
India
Adásban: 2015-10-29 18:00
Vendég: Dr. Balogh András, Folk György
A mai témánk Idia lesz. Első vendégem Dr. Balogh András professzor, akadémikus az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék vezetője és volt indiai nagykövet. Ezután érkezik Folk György mérnök, közgazdász, nemzetközi-üzleti tanácsadó, akit a kevés számú magyar India-szakértők egyikeként tartanak számon.
Amerika, választás
Adásban: 2015-10-22 18:00
Vendég: Dr. EJ Kimball, Ugrósdy Márton
A mai témánk Amerika lesz, elsősorban a választásokról fogunk beszélni, de sok minden más is szóba kerül. A műsor első vendége dr. EJ Kimball, az Izrael Szövetségesei Alapitvány washingtoni irodájának vezetője, aki a személyzeti igazgatója volt a Kongresszusi Ház terrorizmus elleni bizottságának. Szolgált külpolitikai jogtanácsosként, mesterdiplomáját egy Bostoni egyetemen szerezte, nemzetköziügyek szakon, különös figyelmet fordítva az iszlám törvények értelmezésére. Második beszélgetőpartnerem Ugrósdy Márton a Küligyi és Külgazdasági Inzézet szakértője, akivel átbeszéljük a 2016-os amerikai elnökjelöltek állását és politikai nézeteit.
Németország, bevándorlás
Adásban: 2015-10-15 18:00
Vendég: Dr. Kiss J. László, Tamási Anna
Még mindig nagyon sok kérdést vet fel a bevándorlás egész Európában és így Németországban is. A mai vendégek közül az első Dr. Kiss J. László, a Corvinus egyetem tanára és a nemzetközi Tanulmányok Intézet munkatársa. A témák között szerepel majd a kvótarendszer, a tranzitzóna és a kitoloncilás is. A második riportalany Tamási Anna, a Külügyi és külgazdasági intézettől, vele a német alkancellár Signar Gabriel nyilatkozátat fogjuk átbeszélni, mely szerint: “Németország nem képes befogadni évente több mint egymillió embert "hosszú távon és feltétel nélkül".
Izrael
Adásban: 2015-10-08 18:00
Vendég: Josh Rainstein, Dr. Csicsmann László
Egyre jobban eszkalálóik a helyzet Izraelben, ezért érdemesnek tartottuk, hogy újból ezzel a témával foglalkozzunk. A műsorban az első riport Josh Rainsteinnel készült, aki az Izreal Szövetségesei Alapítvány munkatársa. Az Ontarioi egyetemen végzett politológia szakon, 2004 óta a Knesszet Keresztény képviselői csoport igazgatója és egy Izraeli tévés hír műsor vezetője. 2012-ben az 50 legbefolyásosabb zsidó ember közé választotta a Jersalem post. Ezután Dr. Csicsmann Lászlóval a corvinus egyetem docensével beszélgetek, aki a Közel-Kelet és az iszlám civilizáció valamint a nukleáris programok szakértője.
Izrael
Adásban: 2015-10-01 18:00
Vendég: Breuer Péter
A mai műsor különleges lesz, a vendégemmel Breuer Péter újságíró, médiaszemélyiség, Izraellel és aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozunk.
Oroszország
Adásban: 2015-09-24 18:00
Vendég: Igari Léna, Póti László
A műsor témája Oroszország. Arról olvashatunk a hírekben, hogy Oroszország beavatkozik a szíriai polgárháborúba Asszad elnök oldalán. Ezt fogjuk nagyon részletesen átbeszélni Igari Léna újságíróval. Második beszélgetőpartnerem Póti László a Külügyi és Külgazdasági intézet kutatója, aki a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemen végzett, nemzetközi kapcsolatok szakon, szolgált a moszkvai magyar nagykövetségen, illetve részt vett az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójában. Kutatási területe a posztszovjet térség, azon belül az orosz kül- és biztonságpolitika, Ukrajna, illetve a Független Államok Közösségében tapasztalható integrációs folyamatok.
Menekültválság
Adásban: 2015-09-10 18:00
Vendég: Nógrádi György, Földi László
A mai nap a menekültválsággal fogunk foglalkozni. Első beszélgetőpartnerem Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Utána egy félig székely félig libanoni származású fiatallal beszélgetek, a közel-keleti keresztények helyzetéről és a migrációról. Majd egy nyugalmazott hírszerzőt kérdezek Földi Lászlót a háttérben meghúzódó nagyhatalmi érdekekről.
Észak-Korea
Adásban: 2015-09-03 18:00
Vendég: Dr. Csoma Mózes, Dr. Szilágyi Béla,Vujity Tvrutkó
A mai műsorban Észak-Korea lesz a téma. Történelmi szempontból Dr. Csoma Mózessel az ELTE BTK koreai tanszék vezetőjével fogjuk átbeszélni a félsziget kettéválásának a történetét, illetve, hogy az elmúlt évtizedekben milyen események és tényezők befolyásolták a koreai nemzet életét. Igyekeztünk olyan embereket is felkeresni, akik személyesen is jártak ebben az elszigetelt országban. Az első ilyen személy Dr. Szilágyi Béla a baptista szeretetszolgálat alelnöke, aki elmeséli, hogy a segélyszervezet hogyan tudott és tud a mai napig is tevékenykedni ezen a helyen. Ezen kívül pedig arról is sokat mesél, hogy neki személyesen milyen tapasztalatai vannak a kint eltöltött időről. Vujity Tvrutkóról is sokan tudhatják, hogy megjárta Észak-Koreát, az ő beszámolóját is hallhatjátok.
Törökország
Adásban: 2015-08-27 18:00
Vendég: Mátraházi Tibor, Dr. Rózsa Erzsébet
Mai adásunkban Törökországgal foglalkozunk. Igyekszünk minél több oldalról megvizsgálni a kérdést. Első nagy témakörünk a Törökországgal kapcsolatos bevándorlás. Erről Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértővel fogok beszélgetni. Napjainkban nagyon aktuális kérdés, hogy hogyan lehet megfelelően viszonyulni az ilyen nagy létszámban érkező bevándorlókhoz. A szakértőnk ebben is állást foglal. November elsejére írtak ki új választásokat Törökországban így a Török belpolitika támájában Dr. Rózsa Erzsébet professzor asszonyt kérdezem a Külügyi és Külgazdasági Intézet arab-török szakértőjét.
Románia
Adásban: 2015-08-13 18:00
Vendég: Hajdú Sándor, Barabás János
A mai nap Romániával fogunk foglalkozni, első beszélgető partnerem Hajdú Sándor újságíró, Románia szakértő. Második interjúalanyom Barabás János kutató professzor.
Jemen
Adásban: 2015-07-30 18:00
Vendég: Szalai Máté, Dr. Gazdik Gyula
A mai nap témája Jemen. Az elmúlt időben a híradásokban gyakran megjelent Jemen a polgárháborús helyzet miatt, illetve az Ádeni bombázásokkal kapcsolatban. A mai műsor első riportalanya Szalai Máté a külügyi és külgazdasági intézettől. Többek között arról beszélgetünk, hogy hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet, kik támogatják a szemben álló feleket és az ENSZ szerepe is terítékre kerül. Ezután Dr. Gazdik Gyulát a stratégiai és védelmi kutatóközpont szakértőjét kérdezem, hogy mi váltotta ki a huszik lázadását és mi lehet az összetűzés vég kimenetele.
Gyermekjogok gyermekbántalmazás
Adásban: 2015-07-23 18:00
Vendég: Lux Ágnes, Gyurkó Szilvia
A mai nap inkább társadalmi mint sem politikai jellegű témát választottunk. A gyermekjogakkal és a gyermekbántalmazás témakörével foglalkozunk. Ez első hölgy, akit ebben a témában kérdezek Lux Ágnes az UNICEf munkatása. Vele főként azt tárgyaljuk, hogy mit lehet tenni azért, hogy a társadalomban ne legyen általánosan elfogadott, hogy a szülők elsődleges nevelési eszköze a testi fenyítés. Illetve, hogy az unicef milyen eszközökkel segít azoknak a fiataloknak, akiket bármilyen formában bántalmazás ér. Második beszélgetőpartnerem dr. Gyurkó Szilvia, szintén az uniceftől. A téma egyik legnagyobb hazai szakértőjeként tartják számon. Vele a családon belüli erőszakról fogunk beszélgetni és arról, hogy hogyan alakultak a jogszabályok a gyermekeket illetően az évek során.
Közelkelet
Adásban: 2015-07-16 18:00
Vendég: Dr. Csicsmann László, Nógrádi György
A mai műsorban ismételten a Közel- kelettel foglalkozununk. Első vendégem dr. Csicsmann László a Közel-Kelet és az iszlám civilizáció szakértője kiemelt területei az iszlám világ és a demokrácia az iszlamista mozgalmak és a nukleáris fegyverkezés. A második beszélgető partnerem Nógrádi György biztosnágpolitikai szakértő. Ezen a héten kedden született meg a megállapodás Iránnal és a hatokkal. A legaktuálisabb kérdéseket boncolgatjuk ezzel kapcsolatban.
Afganisztán
Adásban: 2015-07-09 18:00
Vendég: Dr. Wágner Péter, Dr. Isaszegi János
A mai témánk Afganisztán, az első interjú alany dr. Wágner Péter Afganisztán szakértő. Vele a 21. századi eseményeit fogjuk vizsgálni Amerika és Afganisztán viszonyával az élen. De beszélünk még az Afganisztánban dúló polgárháborúról, a tálibok uralmáról és az Al-Kaidáról is. A második riport egy nagyobb lélegzetvételű beszélgetés, Dr. Isaszegi János Tábornokúrral. A riport témája nem csak Afganisztán, hanem a tábornokúr életpályája és a hamarosan megjelenő könyve.
Nők közelkeleti szerepvállalása
Adásban: 2015-07-02 18:00
Vendég: Sáfrány Réka, Dr. Sík Endre, Osztolykán Ágnes
A mai napon egy kicsit eltérünk a külpolitikai témáktól, mert a nők közéleti szerepvállalásáról lesz szó. Első vendégem Juhász Borbála a Magyar Női Érdekérvényesítő szövetség elnöke. Ez után következik Sáfrány Réka közpolitikai szakértő. Majd Dr. Sík Endre szociológus professzor, legvégül érkezik Osztolykán Ágnes az LMP volt képviselője.
Görögorszgág és a görög válság
Adásban: 2015-06-25 18:00
Vendég: Dr. Alter Annamária, Alekszisz Ciprasz
A mai adásban Görögorszgág és a görög válság lesz a téma. Az első vendég dr. Alter Annamária a Corvinus egyetem doncense, aki közgazdász is egyben. Elmondja, hogy milyen feltételeket szabhatnak majd a hitelező felek és a görögök hogyan lesznek képesek ennek eleget tenni. Második vendég az ELTE szociológis professzora Alekszisz Ciprasz, aki jelenleg is görögországban tartózkodik, ahonnan még világosabban átlátja a görög helyzetet. Beszél arról, hogy milyen szerepe van a görögöknek az unióban, miért fontos, hogy az ország az eurózónában maradjon.
Iszlám hitű migránsok
Adásban: 2015-06-18 18:00
Vendég: Dr. Böröcz Miklós, Dr. Rostoványi Zsolt
A bevendorlók és migráció kérdése, az iszlám hitű migránsok, az iszlám mint vallás. Első vendég Dr. Böröcz Miklós, a TEK főosztályvezetője. Beszél arról, hogy az elmúlt évek európában történt terrortámadásai, hogyan alakítják a bevándorlókhoz való hozzáállást, kell-e tartanunk az iszlám hitű migránsoktól és milyen készültségre van szükség. Bepillantást nyerünk a nemzetbiztonsági szervek országok közötti együttműködésébe és a TEK itthoni tevékenységébe is. A folytatásbam terítéken az iszlám vallás története, szakértő Dr. Rostoványi Zsolttal a Corvinus egyetem rektora.
Anglia kilépése az Európai Unióból
Adásban: 2015-06-04 18:00
Vendég: Dr. Molnár Tamás, Dr. Pál Mónika
David Cameron Brit miniszter elnök fontolóra vette, hogy jobb lenne az Egyesült Királyságnak ha kilépne az Európai Unióból. Szakértő: Dr. Molnár Tamás a Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék adjunktusa. Többek között arról beszél, hogy megalapozottak-e az érvek, amikre Cameronék hivatkoznak, mikor lehetnek komolyan számolni azzal, hogy Anglia elszakad az Uniótól és az is szóba kerül, hogy mik a kilépés feltételei. Folytatásban ezeket a kérdést elemezzük Dr. Pál Mónikával, a Tomori Pál Főiskola, Társadalomtudományi Tanszékének docensével: Milyen irányba halad, vagy kellene haladnia az Uniónak? Milyen szerepe van Nagy Britanniának az Unión belül?
Migráció
Adásban: 2015-05-21 18:00
Vendég: Simon Ernő, Dr. Molnár Tamás,
A mai nap a migráció témáját járjuk körbe nagyvonalakban. Kezdésként itt lesz Simon Ernő az ENSZ menekültügyi főbiztosság magyarországi képviseletétől. A beszélgetés fő témája a migrációval kapcsolatos jogszabályok. Hogyan lehet egy országban letelepedni, esetleg állampolgárrá válni? Milyen jogok illetik meg a bevándorlókat? Ki illegális bevándorló? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk. A második interjú alany nevét nem tehettük közzé, mert a magyar titkosszolgálat nyugalmazott tisztje. Vele főként azt tárgyaljuk, hogy a migráció milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a befogadó országra számára. Végül Dr. Molnár Tamás a Corvinusz egyetem tanára, migrációs szakértő beszél arról, hogy milyen migrációs trendek várhatóan a jövőben és, hogy az elmúlt években milyen változásokat hozott Európában a bevándorlók sokasága.
A romaság helyzete Európaszerte és Magyarországon
Adásban: 2015-05-14 18:00
Vendég: Osztolykán Ágnes, Daroczi Gábor, Horvát Aladár, Langerné Victor Katalin
Miért vált nehézzé a romaság helyzete Európaszerte és Magyarországon? Vendégek: Osztolykán Ágnes, oktatáspolitikai szakértő, Daroczi Gábor, az Esély a gyermekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke, Horvát Aladár a Magyar Cigány Párt alapítója és Langerné Victor Katalin, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozója.
Ukrán válság
Adásban: 2015-05-07 18:00
Vendég: Igari Léna, Kaiser Ferenc
Az első műsor témája az Ukrán válság. Vendégek: Igari Léna a Russia blog szerzője, a Hetek közéleti hetilap munkatársa. Egy fiatal önkéntes ukrán katona, aki harcolt a donyecki repülőtéren. (A hosszúra nyúlt küzdelemben a szakadárok megelégelték az ukrán katonák szívósságát és már csak “kiborg” néven emlegették őket.) Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvéd tisztképző Kar, Katonai Vezetőképző Intézet, Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék egyetemi docense.